Bokomtale: Ren samvittighet

Boken «Ren Samvittighet» er den fjortende boken om Tønsbergadvokaten Svend Foyn, skrevet av Jan Mehlum. Mehlum er en kritikerrost forfatter og sosiolog fra Tønsberg.

Piken som lente seg fram i døra, kunne være omtrent femten år og fortsatt et barn. Ansiktet var overstrødd med fregner og håret rødt. Hun hadde et voksent uttrykk i de grønne øynene. «Jeg har lest om deg». Stemmen var ikke barnslig. «Er du en sånn advokat som hjelper folk?» Jeg skjønte det ikke da, men spørsmålet skulle forandre livet mitt.
Svend Foyn blir kastet ut i sin vanskeligste sak noensinne, inn i et mysterium som på dramatisk vis skal komme til å utfordre hans egne holdninger i jakten på rettferdighet. Hva skjedde med Elvira Widerberg? Bit for bit, lag for lag, avdekkes nye fortellinger bak småbyens pene fasade. Ingen er uten hemmeligheter.

Jenta som kommer til Svend Foyn for å få hjelp er fjorten år gamle Elvira Widerberg. Hun ber om hjelp for sin søster, sytten år gamle Johanna som skal ha mottatt et bilde på sin mobil som er litt på kanten. Elvira tror søsteren kan være i trøbbel, men det er lite Foyn føler han kan gjøre med saken. Noen dager senere er Elvira død, funnet druknet i badekaret. Foyn tror ikke på at det var en ulykke og begynner å undersøke saken. Lag på lag skreller han vekk løgner, svik og begjær. Det som kommer fram er tragiske hendelser i Widerberg familien. Ikke nok med at yngstedatteren er død, men plutselig forsvinner Johanna også, og Foyn følger spor som viser seg å være helt feil og får uventa konsekvenser.

Jeg er veldig glad i bøkene til Mehlum og har stor sans for Svend Foyn. Han er en litt rufsete, men samfunnsengasjert advokat som er glad i bilen sin og hunden Hulda! At Hulda stadig er med på hans utflukter er morsomt, for det er ikke akkurat en liten og diskret hund han har! Han bruker ulike metoder for å komme til bunns i sakene han etterforsker, ikke alle metodene er godt likt hos det lokale politiet. Men han får god hjelp fra Wilhelm Mørk, etterforskeren med dametekke og penger. Mørk er en interessant karakter og jeg vil gjerne ha mer informasjon om han i de neste bøkene…hvem er han egentlig!? Forholdet mellom Foyn og Alice blir også interessant å følge videre! Foyn fortjener å få seg et fast forhold nå, og Alice virker som ei dame som kan holde han litt i ørene!

Denne boka er en god Foyn roman, den mangla ingenting. Spennende og trist tema, overgrep mot barn og unge er aldri morsomt å lese om. Men det er viktig, for det skjer i Norge også. Mehlum tar ofte opp temaer i bøkene som gjenspeiler samfunnet på en eller annen måte, eller ligger tett opp til faktiske hendelser. Slutten var overraskende, jeg hadde ikke sett for meg at det var den personen som var overgriperen.

Jeg vil absolutt anbefale boka, særlig til alle som liker Mehlum og krim. Men som med alle serier, er det nok lurt å lese bøkene i rekkefølge, selv om denne også kan leses individuelt. Gleder meg i alle fall allerede til neste Foyn bok!!

Boken er anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget.

Reklamer

2 kommentarer på “Bokomtale: Ren samvittighet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s