Bokomtale: Natascha Kampusch – 8 år i fangenskap

Boken «Natascha Kampusch – 8 år i fangenskap» er skrevet av Allan Hall og Michael Leidig og er den første boka som tar for seg hva som virkelig hendte og hvordan Natascha overlevde fangeskapet og til slutt klarte å flykte. Boka forteller den utrolige historien om en av tidenes mest oppsiktsvekkende bortføringer.

Den østerrikske tiåringen Natascha Kampusch ble fanget på skoleveien og bortført i 1998. I august 2006 løper tenåringen Natascha Kampusch for livet bort fra et grusomt fangenskap. Hun har gått glipp av familieliv, ungdomstid, sosial utvikling – hun er frarøvet viktige grunnsteiner i livet. Hvem er hun blitt? Og hva er det hun flykter til?

De to forfatterne har fulgt saken siden bortførelsen fant sted.  De har brukt tilgjengelige kilder og stiller en rekke spørsmål ved denne utrolige historien. Fremdeles er det mye Natascha ikke har fortalt, og Wolfgang Priklopil valgte tausheten ved å kaste seg foran toget bare timer etter at hun flyktet. Boken er fra 2006, samme år som Natascha kom seg fri. Og når boken skrives er det tydeligvis ganske mye som ikke har kommet fram i lyset. Det virker som det er en del hemmeligheter både her og der, og politiet har fått kritikk for jobben de gjorde, både når hun ble bortført og når hun ble funnet.

Boken tar for seg Nataschas oppvekst og barndom, foreldrenes skilsmisse og hennes dårlige forhold til moren. Den tar også for seg kidnapperen Priklopil og litt av hans oppvekst. Man vet lite om mannen siden han tok selvmord noen timer etter at Natascha rømte, men man får et lite innblikk i hans anonyme tilværelse og hvordan han kan ha blitt som han ble. Den beskriver videre hvordan fangenskapet var for Natascha, men på tidspunktet boken er skrevet har hun ikke villet si noe om hun ble voldtatt.

Når Natascha endelig rømmer, venter det henne et styr uten like. Hun blir presset ut i for tidlige intervjuer og TV-opptredener. Hun har sterke meninger og oppfører seg på en måte som får folk til å reagere og hun ender med å få nesten hele folket mot seg. Folk lurer på om hun kunne rømt tidligere, og hvordan var egentlig forholdet mellom henne og kidnapperen.

Boka er ikke noe stort litterært verk og den er ikke spesielt godt skrevet. Men på en måte var det en spennende bok å lese. En liten jente ble bortført og åtte år senere ble hun fri som en nesten voksen kvinne. Hun har nok hatt det forferdelig ille og til tider ensomt i den lille cellen sin under bakken, og ingen kan sette seg inn i hvordan det virkelig har vært. Men etter å ha lest boka sitter man også igjen med masse spørsmål, noen som man kanskje aldri får svar på. Men kanskje det ikke er vår rett å få alle svar, det viktigste er at Natascha har klart å komme seg videre i livet og at hun har fått bearbeidet det hun har opplevd. Hun har selv kommet med en selvbiografi i de senere år, og der kommer kanskje helt andre ting fram enn denne boka som ble skrevet like etter at hun var fri.

Reklamer

2 kommentarer på “Bokomtale: Natascha Kampusch – 8 år i fangenskap

  1. Interessant å lese dine tanker om boken. Det har sikkert ikke vært lett for Natascha etter hun rømte, og å nesten få «folket» mot seg er jo ikke kjekt.

    • Nei hun har nok hatt det tøft i årene etter at hun kom fri, og gjorde mye galt noe som gjorde at folk ikke helt stolte på hva hun sa. Men håper hun har fått seg et godt liv nå som mange år har gått!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s