Bokomtale: Besettelsen

«Besettelsen» er skrevet av Vidar Sundstøl og er en veldig spennende og interessant thriller. Sundstøl er en norsk forfatter som blant annet ble belønnet med Rivertonprisen i 2008 for «Drømmenes land», første bok i Minnesota-trilogien. Han har tidligere bodd i Egypt og det er tydelig at han har kunnskap om landet han skriver om, for både den historiske og arkeologiske kunnskapen er imponerende!

For å finne sannheten om sin far må han først finne sannheten om Aleksander den stores grav. Journalisten Clive Ohre blir brutalt overfalt i Alexandria i Egypt av noen som tydelig er ute etter én ting: en romersk mynt Clive fikk av sin far mange år tidligere. Faren, en norsk arkeolog, forsvant sporløst i Pompeii utenfor Napoli da Clive bare var 14 år gammel, og ingen har kunnet forklare hva som skjedde med ham.
Clive er i Alexandria for å lage en reportasje om jakten på Aleksander den stores myteomspunne grav. I Egypt møter Clive den vakre egyptisk-amerikanske arkeologen Aisha Badawi. Da en av kollegaene hennes blir skutt og drept, og den siste samtalen registrert på offerets telefon er til Clive, befinner han seg med ett på vei til avhør, mistenkt for drap. Men drapsmistanken skal snart bli det minste av Clives problemer, i en verden der de færreste er den de gir seg ut for å være.

Boken er på 460 sider og det tok litt tid å lese den på grunn av en del forflytting fra nåtid og fortid og mye historisk informasjon. Jeg måtte lese flere avsnitt flere ganger for å forstå hele handlingen underveis. Men den var spennende og vanskelig å legge fra seg! Clive Ohre, opprinnelig norsk-engelsk føler seg ganske rotløs der han farter rundt i verden og skriver om fortidsminner og arkeologiske hendelser. Etter at faren forsvant for mange år siden, har han alltid lurt på hva som skjedde, og plutselig blir han dratt inn i jakten på Aleksander den stores grav. Det viser seg etter hvert at det har noe med faren å gjøre, og gjennom små tilbakeblikk tilbake i tid, får vi vite litt av hva som skjedde med faren og hva faren fant ut. At Clive blir drapsmistenkt er hans minste problem, for det er flere som er ute etter han og jakter på mynten han fikk av sin far. Han blir overalt, slått ned, må svømme i kloakk, bli skutt på og krabbe gjennom søppelet i Napoli. Flere rundt han dør og han må hele tiden ligge et steg foran de som jakter på han. Jakten beveger seg fra Alexandria til Napoli, Island og tilbake til Egypt.

Jakten på graven og farens forsvinning blir en kulturhistorisk reise, og vi får gode skildringer både fra Alexandria, Napoli og Island. Språket er godt og variert og Sundstøl holder spenningen oppe hele tiden. Jeg likte godt Minnesota-trilogien han skrev for noen år siden, og jeg likte også denne boka godt! Dette er mer en klassisk thriller med høyt tempo og raske sceneskifter. Forfatteren har gjort en god jobb med å flette inn all historisk og arkeologisk fakta i historien, uten at det ble slitsomt å lese.

Jeg synes boka gir alt det en thriller skal gi, og det blir litt feil å sammenligne den med Minnesota-trilogien, som var mye mer lavmælt krim med gode personportretter. Er man glad i thrillere og høyt tempo, er denne boka absolutt å anbefale! Den er veldig underholdende!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s