Bokomtale: Carmen Zita og døden

Boka «Carmen Zita og døden» av Karin Fossum er en ny krimroman, den ellevte i rekken, med etterforskerne Konrad Sejer og Jacob Skarre i hovedrollene. Denne boka handler om en tragisk hendelse, en liten gutt har druknet i en dam ved huset han bodde i.

Konrad Sejer trekkes brått ut av egne bekymringer da telefonen ringer og Jacob Skarre forteller ham om en tragisk drukningsulykke. «Gutt, seksten måneder. Mora fant ham inne ved brygga og alt var for seint». Ingen vet akkurat hvordan det skjedde. Faren skal ha vært i kjelleren og reparert sykler. Moren var opptatt med å tilberede middagen. Den lille gutten har usett kommet seg ut og stabbet de femti meterne ned til vannet på egen hånd. Allerede i telefonen forteller Skarre at han synes det er noe med moren: «Kan ikke helt forklare det, men jeg synes nok at dette er noe vi bør se nærmere på.»

Sejer får raskt en følelse av at noe er feil, moren reagerer og sørger ikke som hun burde. Barnet hadde Downs, og Sejer tenker at tragedien er underlig og tanker som «kanskje han er tatt av dage, uønsket av mor» virrer rundt i hodet hans.

Gjennom boka følger vi de to foreldrene og får høre om hvordan de sørger og glir lenger og lenger fra hverandre. Faren er dypt deprimert og moren oppfører seg som hun vil glemme alt og gå videre. Det er vanskelig å få sympati med moren, for man vet aldri helt sikkert om hun er skyldig i noe eller ikke. Først på de siste sidene kommer sannheten fram, og det var det jeg hadde trodd hele tiden.

Karin Fossum skildrer moren og hennes lettelse over sønnens død på en bra måte, og det er sterk lesning. Boken er ikke spennende eller skummel, som i mange andre krimbøker, men det er gode personskildringer og man får en tankevekker angående tema abort og Downs syndrom…hva ville man selv gjort i en sånn situasjon hvis man visste barnet ikke var friskt. I dagens samfunn blir ca 60% av dem valgt bort og aldri født.
Dette er ikke den beste boka jeg har lest, den er til tider litt stillestående, det er en ganske tynn bok og jeg leste den fort ut. Men tema er interessant og det var et helt greit tidsfordriv på en mørk høstkveld!

Carmen Zita

 

 

Reklamer

2 kommentarer på “Bokomtale: Carmen Zita og døden

  1. Dette hørtes ut som en god bok ja! 🙂

    En krimroman som tar opp etiske dilemma men som samtidig ikke er så spennende at den skremmer vettet av en.. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s