Bokomtale: Sviket

Boken «Sviket» er en roman skrevet av Helen Dunmore, og den ble nominert til den prestisjetunge Man Booker-prisen i 2010.

Året er 1952, og Leningrad er fortsatt en merket by etter nazistenes brutale beleiring ti år tidligere. Andrej, en ung sykehuslege, og hans kjæreste Anna, som underviser på et barnehjem, forsøker å bygge et liv sammen. Krigen er riktignok over, men Stalins regime vedvarer og holder folk i et jerngrep. Ingen er trygge for spionenes blikk, heller ikke legene, som blir beskyldt for å planlegge et attentat mot partilederne.

Andrej er en lege som bryr seg om pasientene sine og bruker tid på dem, i forhold til de fleste andre legene. En dag blir han kontaktet av en annen lege som er tydelig nervøs. Han ber Andrej om å se på sin pasient, en gutt som er alvorlig syk. Det kommer fram at gutten er sønn av en beryktet offiser i det hemmelige politiet. Med ett er Andrej og hans familie fanget i et umulig spill på liv og død.

Dunmore har skrevet et inntagende og skremmende portrett av livet i etterkrigs-Sovjet, som viser oss helt vanlige menneskers kamp mot vold og terror. Sviket er en selvstendig oppfølger til Dunmores bok Beleiringen, som ble nominert til Whitbread Novel Award og Orange Prize for Fiction da den utkom. Beleiringen har ikke jeg lest, men jeg synes denne boka var fin og flott skrevet. Den beskriver terroren som menneskene lever under i etterkrigstiden på en veldig troverdig måte. Jeg har aldri visst særlig mye om Russland og hva landet har gått gjennom, så jeg synes boken var lærerik og spennende. Det er en sterk historie om en liten familie som blir offer for Stalins regime. Men boka handler også om evnen til å overleve, om integritet, trofasthet og kjærlighet.

Forfatteren selv har sagt at hun ønsker å få leseren til å føle, lukte og smake historien, og jeg må si hun lykkes godt med det. Vi mennesker elsker privatlivet. Men tenk deg at du ikke lenger kan være deg selv i ditt eget hjem, eller du plutselig mister jobben, vennene og familien. I et slikt samfunn blir alle ofre, også de “onde”. For også de tvinges til å bli en del av systemet for å overleve. Romanens budskap er vel egentlig at frihet ikke er en selvfølge – og at makt må kontrolleres, sier Dunmore.

Boka er absolutt verdt å lese, særlig hvis du liker historiske romaner!

Reklamer

Én kommentar på “Bokomtale: Sviket

  1. Takk for fin omtale:) Skal notere meg tittelen=)
    SV;Fint å høre:) Er ikke alltid like lett å sjonglere alt man skal gjøre med studiene og fritiden. Har fått en fin balanse nå, eller prøver å få en fin balanse mellom skole,fritid og jobb:)Kommer ikke til å være en fremmend i bloggverden og vil titte innom selvsagt i ny og ne.=)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s