Bokomtale: Felicia försvann

Boken «Felicia försvann» av Felicia Feldt handler om datteren til oppdragelsesguruen Anna Wahlgren.  Dette er Felicias selvbiografi og skildrer hennes forhold til moren. Jeg kjenner ikke til Anna Wahlgren, har bare hørt om henne så vidt tidligere, men hun er visst en kjent person, særlig i Sverige. Hun var kjent som «verdens beste mamma». Hun har gitt ut «Barneboka», der hun på bakgrunn av egne erfaringer gir råd om barnestell og oppdragelse. Fallhøyden er stor når hennes egen datter anklager henne for både fysisk og psykisk vold. Feldt forteller om en barndom der hun får de voksnes seksualitet så tett på at det kan minne om overgrep. Hun har helt tydelig hatt en ukonvensjonell barndom, med flyttinger nesten hvert år, bytting av skole og seks stefedre. Hun hadde vanskelig for å få seg venner på grunn av den stadige flyttingen, men søsknene ble hennes beste venner.

<b>Sveriges mest berømte mamma: </b>Anna Wahlgren fikk ni barn med tre menn og ruvet innen den pedagogiske litteraturen for småbarnsforeldre.  Nå svarer hun på datteren Felicias modermord med boken Sanning eller konsekvens. Her er mor og datter og fire av Felicias søsken i 1973.  Foto: Skånereportage/NTB Scanpix

Anna Wahlgren fikk ni barn med tre menn og ruvet innen den pedagogiske litteraturen for småbarnsforeldre.  Her er mor og datter og fire av Felicias søsken i 1973. Foto: Skånereportage/NTB Scanpix

Boken er full av hat, hat til moren. Boka er delt opp i masse små avsnitt med egne overskrifter. Det er hverken en dokumentar eller en roman. Alle de små avsnittene er små erindringer og situasjoner som har skjedd opp gjennom årene. Jeg synes det var litt forvirrende at det hoppet veldig fram og tilbake i tid. Det går plutselig fra 2009 til 1983 og 1973. Så jeg følte det var litt vanskelig å holde oversikten. Men det er kanskje ikke meningen. Det er også en del løse tråder, ting vi ikke får vite noe mer om, men det er vel heller ikke meningen. Meningen er vel å få fram hva slags barndom hun og de åtte søsknene hadde og hva slags mor «verdens beste mamma» egentlig var. Vi får også vite om en lillebror som dør, men hva han død av får vi ingen svar på. Barndommen til disse barna var fyllt med kaos, fyll og frykt. Moren beskrives som lunefull, alkoholiker og seksuelt grenseløs.

På en side er det forferdelig å lese om alle de håpløse og triste situasjonene denne jenta havner opp i, men på en annen side så finnes det faktisk barn som blir mye verre behandlet enn dette. Da snakker vi om grusomme fysiske og seksuelle overgrep. Vi har hatt flere sånne saker som har kommet fram i Norge de siste årene. Felicia og søsknene har ikke blitt behandlet bra, og de har psykisk blitt terrorisert av moren. Men det virker også som moren har hatt en stor kjærlighet til sine barn og stilt opp i visse situasjoner. At hun har et så stort hat til sin mor er på en måte forståelig, men på en annen måte virker det også litt i overkant dramatisk. Utifra det jeg skjønner er det kun Felicia som tar et slikt stort oppgjør med sin mor, ingen av de andre søsknene gjør det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s