Bokomtale: Tråden

Boka «Tråden» er skrevet av Victoria Hislop, forfatteren av den fengslende romanen «Øya» og «Hjemkomsten».

I denne boka er handlingen lagt til Thessaloniki i det forrige århundre, en by hvor kristne, jøder og muslimer bodde sammen uten store problemer. Thessaloniki er Hellas’ nest største by. I 1917 besto befolkningen av en likeverdig blanding av kristne, muslimer og jøder. Tre tiår senere var det bare kristne igjen.

En by i opprør. Et folk i fare. En fortelling om håp, lojalitet og kjærlighet.
Thessaloníki, 1917. Den natten Dimitri Komninos blir født, raseres den multikulturelle byen Thessaloníki av en katastrofal brann. Fem år senere må en liten jente, Katerina, flykte til Hellas, da hjemmet hennes i Lilleasia blir ødelagt av den tyrkiske hæren. I kaoset om bord på båten kommer hun bort fra moren sin. Fra den dagen flettes livene til Dimitri og Katerina sammen.
Thessaloníki, 2007. En ung gresk mann, oppvokst i London, nå student i hjemlandet, får høre livshistorien til sine besteforeldre for første gang – en dramatisk historie om mennesker som er blitt drevet vekk fra sin elskede hjemby med makt og vold. Historien han blir fortalt gjør et uutslettelig inntrykk og får også store konsekvenser for hans egen fremtid.

Boka byr på kjærlighetsforviklinger, fattigdom, jødeforfølgelse og kamp mellom greske fascister og kommunister. Samt dype familiære konflikter.  Den er spennende og vanskelig å legge fra seg. Det var mye historisk informasjon her om blant annet jødene og hvordan de ble behandlet under 2. verdenskrig. Jeg tipper forfatteren har brukt mye tid på å samle all denne informasjonen, for alt som skjer, alle de historiske hendelser i boka er sanne, bortsett fra personene som er oppdiktet.
Fortellingen om Katerina, Dimitri og de andre personene føles sanne og ekte. Og jeg lærte også mye av å lese boka. Det som trekker ned er at det til tider kan føles litt som en lærebok, med masse fakta ramset opp. Noe kunne sikkert vært utelatt uten at fortellingen hadde blitt noe dårligere. Språket er vel heller ikke det beste, det er mange klisjeer i boka, til tider litt for mye av det gode. De snille er veldig snille, og de slemme er veldig slemme.  Faren til Dimitri for eksempel, han er ikke det dugg interessert i sønnen. Det som betyr noe er business og penger, og at sønnen skal føre familiebedriften videre. Utover det betyr ikke gutten noe for han. Og for hver side som leses blir faren bare slemmere og slemmere, mora blir stiller og stillere…..

Det er en gripende kjærlighetsroman, blandet med masse historie og litt politikk, så alt i alt en god bok. Men jeg synes ikke den helt kan måle seg med Øya som er en av mine favorittbøker!

Reklamer

Én kommentar på “Bokomtale: Tråden

  1. Elsket Øya av samme forfatter:) Må få sjekket ut «tråden» etterhvert:)
    SV;Takker 🙂 Håper ryggen bedrer seg betraktelig iløpet av høsten.=

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s