Bokomtale: Hele livet på en dag

Boka «Hele livet på en dag» av Alyson Richman er en nydelig bok som utforsker kjærlighetens kraft, minnenes makt og menneskets evne til å overleve.

Praha 1930-tallet: Kunststudenten Lenka og medisinerstudenten Josef møtes og forelsker seg. De vandrer lykkelige gjennom byens vakre gater, og aner ingenting om det som snart skal komme til å skje. Men i bakgrunnen lurer krigen, og snart er nazistene på vei inn i byen. Lenka og Josef er jøder, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre, var å gifte seg.
Misforståelser gjør at begge tror at den andre er død. Josef greier å komme seg til USA, der han ender opp som en anerkjent fødselslege. Lenka havner i gettoen Terezin (Theresienstadt), der hun bruker sitt kunstneriske talent for å forsøke å bekjempe nazistene. Til slutt blir hun sendt til Auschwitz sammen med resten av familien.
New York 2000: I et selskap treffer Josef en kvinne han er sikker på han har sett før. Han blir sittende og se på henne en lang stund, før han ber om å få se på armen hennes. Hun bretter opp ermet, og på underarmen er det tatovert inn seks sifre; fangenummeret fra Auschwitz. Han ser på henne og sier: «Lenka, det er meg. Josef. Ektemannen din.»

Boka starter med at Josef og Lenka møtes igjen etter 60 år. Så går boka tilbake i tid og vi får høre historien til Lenka og Josef og hva som har skjedd før, under og etter krigen med dem begge. Josef kommer seg til Usa, men mister sin familie på veien. Lenka blir sendt i konsentrasjonsleir og når krigen endelig er over og de blir reddet er det så vidt liv igjen i henne. Det er en sterk historie med sterke skildringer. Boka beskriver et Europa i kaos og terror. Og beskrivelsene av hva nazistene gjorde mot jødene har vi lest om før, men de er allikevel rystende og tragiske. Boka bygger mye på virkelige personer og hendelser, og gjør mange av skildringene troverdige. Fortellingen er levende og rystende og fylt med kjærlighet og minner om den første store forelskelsen. Boka er altoppslukende og jeg leste den på en dag. Jeg synes den slutta litt brått, ville gjerne hatt enda et par kapitler, men ellers er dette en gripende bok jeg absolutt vil anbefale!

Reklamer

2 kommentarer på “Bokomtale: Hele livet på en dag

  1. Virker som en bra bok:) takk for tips og omtale!
    SV;Koser meg i ferien ja:) Nå svirrer jeg mellom bøker og prøve å sluke mest mulig:) Du får kose deg med bøker mens du er sykemeldt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s