Bokomtale: Skyggedød

Boka «Skyggedød» av Anne Holt er den femte og siste boka i serien om Inger Johanne Vik og Yngvar Stubø. Man kan fint lese denne selv om man ikke har lest de andre fire bøkene…jeg har lest dem, men det går så lang tid mellom hver bok at jeg husker lite av de andre bøkene.

En regnfull fredag ettermiddag i juli 2011 dør det åtte år gamle enebarnet Sander Mohr i sitt eget hjem. Foreldrene er utrøstelige. Kriminalpsykologen Inger Johanne Vik tror som alle andre at dødsfallet skyldtes en tragisk hjemmeulykke. Bare purunge Henrik Holme, nyutdannet politibetjent, fatter mistanke: Alt var muligens ikke slik det skulle være i det resurssterke og tilsynelatende velfungerende hjemmet på en av Oslos beste adresser. Uten erfaring, men med stor viljestyrke og sikker teft, makter han å få med seg Inger Johanne i en etterforskning som skal vise seg fatal. I skyggen av den nasjonale katastrofen som rammet Norge den dagen Sander døde, forsøker de umake parhestene å nøste opp i en families skitneste hemmeligheter. Jakten på sannheten om åtteåringens død blir en brutal konfrontasjon med fordommer og unnvikenhet, skam og løgner, systemsvikt og menneskelig fornedring.

I denne boka bruker Anne Holt 22. juli som en kulisse for helt andre hendelser. Historien bærer også mange likhetstrekk med Christoffer saken, der stefaren til Christoffer Kihle Gjerstad ble dømt for å ha mishandlet ham til døde. Det er en sak som har rørt meg dypt, særlig etter å ha lest boka om Christoffer. Saken i denne boka har mange likheter, og jeg synes det er viktig å sette fokus på barnemishandling. Det er så mange barn som blir mishandlet i Norge, og man må tørre å ta tak i problemet, særlig hvis man mistenker at barn ikke har det bra hjemme.
Boka er vanskelig og trist, men også veldig bra. Som krim er den ikke typisk spennende, men tema er så viktig at mangelen på spenning ikke gjør noe. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Måtte lese den ferdig for å finne ut hva som hadde skjedd med den stakkars gutten. Slutten var overraskende, på flere måter.
Dette er en bok til ettertanke, som jeg anbefaler!

...

Reklamer

2 kommentarer på “Bokomtale: Skyggedød

  1. Takk for en fin omtale! Har hørt fra svigermoren til broren min at boka er bra og at hun likte den kjempe godt!:)

  2. Takk for kommentarhilsen, måtte løpe over og lese omtalen din også 🙂 Vi har mange av de samme tankene rundt boken, ser jeg. Viktigheten rundt det å bry seg, tørre å SE, våge å SI IFRA, kan aldri fortelles ofte nok. Hvor ubehagelig det enn er, uforståelige hendelser som dette skjer faktisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s