Bokomtale: Sankta Psyko

Boka «Sankta Psyko» er skrevet av Johan Theorin, en forfatter jeg liker godt. Jeg har til og med møtt han, og han er veldig hyggelig og jeg liker godt krimserien han skriver fra Öland. Denne boka er ikke en del av serien, og blir beskrevet som en psykologisk thriller.

I denne boka har han forflytta seg fra et forblåst landskap på Öland, til en mellomstor svensk by på vestkysten. Dit kommer Jan Hauger for å søke jobb som førskolelærer. Men Glenna er ikke som andre barnehager. Den ligger vegg i vegg med Sankta Patricia – med kallenavnet Sankta Psyko – et sikkerhetsgradert sykehus der mentalt forstyrrede voldsforbrytere mottar behandling. Glenna er Sankta Patricias egen barnehage, der pasientenes barn får treffe sine foreldre under nøye overvåkning. En av Jans oppgaver blir å eskortere barna gjennom de underjordiske gangene som forbinder barnehagen med klinikkens besøksrom.

Jan er en dyktig pedagog, men han bærer også på hemmeligheter. Han har ikke avslørt for noen hva som egentlig skjedde ni år tidligere da lille William forsvant fra barnehagen Jan jobbet ved. Han har heller ikke fortalt noen hvorfor han er så oppsatt på å få jobb nettopp ved Sankta Patricia, at det har å gjøre med at Alice Rami, den egosentriske sangerinnen som han har vært besatt av siden tenårene, er pasient ved sykehuset. Er noen av barnehagebarna hennes? Jan får ikke spørre, men fristelsen til å finne en vei inn i den lukkede avdelingen for å møte Alice igjen, vokser. En natt da barna sover dypt, henter Jan nøkkelen til kjellerdøren, låser opp og begynner å gå ned trappen som leder til Sankta Patricia.

Jeg syntes boka var bra og spennende, den er godt skrevet og velkomponert. Boka bytter på å fortelle i nåtid, og i fortid hvor vi etterhvert får vite mer om hva som skjedde med Jan i tenårene, og hva som skjedde med gutten som forsvant i barnehagen han jobbet. Motivene til at Jan har gjort det han har gjort blir først tydelige helt på slutten…og jeg satt å lurte gjennom store deler av boka på hva som egentlig hadde skjedd. Jeg hadde kanskje håpa at boka var enda skumlere, og slutten er litt sånn «åh så typisk at det skjer liksom»! Men det er absolutt en bok jeg vil anbefale!

Reklamer

5 kommentarer på “Bokomtale: Sankta Psyko

  1. bra omtale:) Nå fikk jeg lyst å lese den og:) Må sjekke om den er på biblioteket neste gang jeg skal innom:)

    SV;Var morsomt på flydagen/showet:) Minuset var jeg ble solbrent.hehe. Det var meldt bare regn og dårligvær,så det var jo ikke tankene at kanskje det kom en solstråle eller to iløpet av de timene jeg var der:) hehe. Søndager er jo perfekte for sånn “rydde ting” og det er jo greit å få ryddet unna litt saker:)

  2. hehe, nei har ikke sett Narnia før nå. Men det er jo sannelig på tide:) hehe Skal innom biblioteket og få lånt bøkene:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s