Jeg tenker nok du skjønner det sjøl

Overskriften viser til hva lille Christoffer sa når mormoren spurte han om alle såra og blåmerkene på kroppen hans. Lille Christoffer ble bare åtte år. Han ble mishandlet til døde av sin stefar og hele historien er bare så tragisk.
I går leste jeg boka boka som heter akkurat «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» av Jon Gangdal. Det er historien om Christoffer som vokser opp på en gård i Kodal. På gården bor han med sin mor og far. Mormor og morfar bor rett over gården, og onkelen bor også like ved. Christoffer er en veldig aktiv gutt og har litt problemer med konsentrasjonen. Det er ingen regler, struktur og grenser for gutten og han er like mye hos sine besteforeldre som hos foreldrene. Etterhvert flytter far vekk fra gården og Christoffer tilbringer annenhver helg hos han. I januar når Christoffer er syv år, møter moren en ny mann som nesten umiddelbart flytter inn på gården. Samtidig får Christoffer diagnosen ADHD. Stefaren tar over mye av kontrollen av medisineringen, setter strenge grenser og er «sjefen» i den lille familien. Christoffer har ofte problemer med å sovne, og stefaren tar også ansvar for dette og tilbringer mye av tiden på kveldene på rommet med Christoffer. Moren og stefaren er i flere møter med BUPA, men det eneste de gjør er å øke dosen på medisinen, ingen bryr seg om å møte Christoffer for å spørre hvorfor han er søvnløs og trist, og hvorfor han kan komme til å skade seg selv – noe moren og stefaren stadig påpeker at Christoffer kan finne på å gjøre. I løpet av denne våren blir faren nektet samværsrett og mister kontakten med Christoffer.

I september flytter den lille familien fra gården og inn i et rekkehus. Besteforeldrene mister nå daglig kontakt med gutten, men har han ofte i helgene. De opplever ofte at gutten har blåmerker, sår og hevelser i hodet, men når de spør sier Christoffer at han ikke husker, eller jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Høsten fortsetter med flere små episoder og en liten gutt som blir mer og mer vrang. I januar 2005 havner Christoffer på sykehuset. Han er nå åtte år og har to uker igjen å leve. Han har tics og ukontrollerte hode og tunge bevegelser. Legene tror han er overmedisinert og sender han hjem, selv om gutten er full av blåmerker. Han blir sendt på skolen og det er først nå at lærenen og assistenten reagerer og snakker med rektor. Ifølge Opplæringsloven har skolens ansatte plikt til å melde fra til Barnevernet ved mistanke om mishandling. Det ble aldri gjort i dette tilfellet. To uker senere inkaller de moren til et møte, hvor hun også sier at hun er bekymret. Dagen etter blir Christoffer funnet død i sin seng. Han har papir stukket inn i hals og nese, knusningsskader i hjernen og blåmerker over hele kroppen.  Det tok flere år før stefaren ble dømt, men han soner nå en dom på åtte år i fengsel. Faren har også nå anmeldt moren for omsorgssvikt og mulig medvirkning til guttens død. Både moren og stefaren påstår at de er uskyldige.

Skadene til Christoffer bekymret alle, men ingen varslet. Og derfor døde Christoffer. Politiet gjorde så en forferdelig dårlig jobb med å sikre boligen og bevis. Barneombud Reidar Hjermann sier på generelt grunnlag: Hvis en kvinne blir funnet død i hjemmet med store skader, gjør politiet alt de kan for å oppklare. Når offeret er et barn, blir saken ofte henlagt, gjerne etter mangelfull etterforskning.
Påtalemyndigheten tror fortsatt på myten om at foreldre ikke vil sine barn noe ondt.

Dette er en forferdelig og tragisk sak. Ifølge Redd Barna blir 8% av norske barn utsatt for vold i hjemmet. Dette er skremmende tall. Og jeg som snart blir pedagog i barnehage vil kanskje komme borti saker som dette. Barn har rett til å bli sett, og man må ta afære. Har man mistanke om at ting ikke er bra, så går det ann å ringe Barnevernet anonymt. Ring heller en gang for mye, enn å risikere at et barn blir slått ihjel….

Boka er sterk og burde leses av alle. Vi må tørre å ta ansvar og ikke lukke øynene for barn som lider.

Reklamer

9 kommentarer på “Jeg tenker nok du skjønner det sjøl

  1. Søsteren min og moren min har lest boka. De anbefalte den til meg,skal se å få lest den.virker som en utrolig sterk bok.

  2. SV;Så bra å høre at du er stor fan av gaga:D Du skulle vært på oslo spektrum når hun fremførte speechless. Fikk frysninger!

  3. Så sterkt!! Jeg har ikke lest den, men har flere på lista mi som skal leses, men hørtes ut som en bok jeg kommer til å like!

    Og ja, jeg er kjempefornøyd med jobben som engelsklærer for ei lita søt tulle! Selv om betalingen ikke er topp, så er det en takknemlig og koselig jobb!!

  4. Det er helt forferdelig og det har virkelig gått innpå meg. Har lyst til å lese hele boka, men vet faktisk ikke om jeg orker…. jeg har lest lange utdrag fra den og det er helt grusomt 😦 og jeg kan ikke fatte at det ikke skjedde mer rundt det hele?? og moren da…Ja, vil nesten ikke nevne hun engang…. Kan ikke kalle henne for noen mamma……. Stakars lille gutt 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s