Hundehjørnet: Leonberger

Rasen Leonberger er en av få hunderaser hvor man vet eksakt hvor den kommer fra. En hundeglad mann fra byen Leonberg ved Stuttgart i Tyskland krysset fram en hund i 1840 årene, som ble kalt Leonberger. Får å få fram denne rasen brukte han newfoundlender, St.Bernhard og Pyreneer. Han ville få fram en hund som lignet løven i byens byvåpen. Når rasen kom til Norge er litt usikkert, men den første offisielle Leonberger kom til landet i 1977 og er stammor til rasen i Norge.

Leonbergeren er en meget stor, kraftig, sterk og muskuløs hund, men samtidig elegant. Den utmerker seg ved harmonisk kroppsbygning og selvbevvist ro sammen med et livlig temperament. Særlig hannen er stor og kraftig.
Den er en utmerket familiehund. Og som familiehund er den en behagelig partner. Den kan uten vanskeligheter tas med overalt og er utpreget barnevennlig. Den er verken sky eller bisk. Den er en lydig og fryktløs ledsager og har en god hukommelse. Den er som sagt veldig barnevennlig, men det forutsetter fornuftig omgang med barn fra den er liten valp. Det er eierens oppgave å sørge for at hunden blir behandlet med respekt av barn og at den får positive erfaringer med barn fra den er valp. En Leonberger kan fort dytte et barn over ende i ren iver, på grunn av sin størrelse.
Det er en selvsikker og rolig rase, den er lojal og trofast mot sin eier. Den trenger jevnlig mosjon for å trives.

Leonbergeren er veldig lettlært. Men vær oppmerksom på at fysisk trening det første året må begrenses siden rasen er hurtigvoksende. Hjernetrim kan man derimot holde på med fra starten av. Leonbergeren har en utmerket nese og den elsker å bruke den. Den elsker også å bade! Den har vannavvisende pels og svømmehud mellom tærne, noe som gjør den til en ypperlig svømmer. Den har derfor gode egenskaper som livredningshund.
Det er stor variasjon i leonbergerens vaktegenskaper. Noen hunder varsler aldri, mens andre viser tydelig vaktinstinkt i ung alder. Den er glad i familien (flokken) sin og trives best når den får være sammen med dem. Rasen kan brukes til så mangt. Den er stor, så den elsker å trekke, kløve, svømme og gå turer i skog og mark. Siden det er en rolig hund kan den også fint gå turer i byen.

Pelsen er middels myk til grov og langhåret. Fargen kan være gul, rød, rødbrun eller sandfarget, med svart maske. Hundens grunnfarge må ikke være svart. Den har mye pels og røyter 2 ganger i året.
Du må regne med å bruke mye tid på oppdragelse av valpen, så hundekurs er viktig. Det er viktig å ha en veldressert hund når den veier 50 – 70 kg.
Selv om rasen er stor, er det en frisk hunderase. Sammenlignet med andre store hunderaser, er det lite problemer med for eksempel hofteleddsdysplasi. Leonbergeren sikler heller ikke, som mange andre store hunder gjør.

Reklamer

11 kommentarer på “Hundehjørnet: Leonberger

  1. Veldig fin hund da – liker absolutt utseendet på den 😀

    Kunne egentlig tenkt meg en hund, men er ikke så glad i «lukten» og håret og siklet ;D

    Haha, jeg er nok en katteperson xD

    -Silje

    • Det er jo så koselig med hund! og jeg er enig i at sikkel ikke er særlig hyggelig…men sånn hund som vi har, en retriever, sikler aldri! passer meg veldig fint 🙂

  2. herregud for en nydelig hunderase. men jeg kunne aldri hatt en sånn en stor hund tror jeg. har lyst på selv, men den må nok være liten og søt (og gneldrete??). hehe typisk meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s