Hundehjørnet: Strihåret dachs

En dachshund er vennlig og harmonisk. Den er sjelden aggressiv eller engstelig. Den er ivrig og utholdene og er en god jakthund. Den blir fortsatt brukt til jakt, men er også en veldig hyggelig selskapshund og har med sitt sjarmerende og selvstendige vesen fått mange fans over hele verden!

Rasen kommer opprinngelig fra Tyskland og ordet dachs betyr grevling. Og den har tidligere blitt kalt grevlinghund i Norge. Den er lav og kortbent og har en lang kropp. Men den er også meget muskuløs. Bortsett fra snute og ører, så er hele kroppen dekket av jevn, tett og stri pels med underull.
Dachser kommer i tre størrelser og i tre forskjellige hårlag – som korthår, langhår og strihår. Alle farger er tillatt unntatt ensfarget sort eller ensfarget hvit. Den vanligste fargen på strihåra dachs er viltfarget. Den største størrelsen som er standard og da skal hunden veie ca 9 kg.

Dachsen er en ekte livsnyter! Men den trenger en god og konsekvent leder. I hjemmet er den makelig anlagt med stor sans for livets goder, og den kan fort legge på seg, om ikke eieren passer på. Den er en aktiv og morsom familiehund. Som en turkamerat er den ypperlig, dersom farten tilpasses hunden kan den trave i timesvis. Men er du ute etter en joggekamerat, så er ikke dachsen rette typen – de gidder sjelden å svette og pese i oppoverbakker!
Dachshunden er en våken hund med raske reaksjoner, og den kan bryte ut i uling hvis det ringer på døren.

Om den er en god barnehund kommer litt ann på foreldrene. Hunden er ikke stor, og den er lett å løfte for små barn. Men hvis den får vonde og negative opplevelser rundt dette og barn, er det vanskelig å omprogrammere igjen. Men generelt trives barn og dachser fint sammen.
Den kan også være litt vanskelig å dressere, det viktige er å ikke la den merke at det skjer. Man må appelere til dens arbeidsglede og du må vise mye respekt for hunden. Hvis du sjefer for mye legger den seg ned og ser en annen vei! Agilitytrening passer ikke for dachshunder, de er ikke avlet for å takle bråvendinger, stopp og hopp.

En av hundens ulemper er at den tigger mye. Den finner fort hvem som er svakest i «flokken» og utnytter dette, den tøyer strikken gang etter gang. Får den ikke klare retningslinjer så kan den bli usikker. Den har samme behov for oppdragelse som barn. Rasen har sjelden pelsproblemer, men strihåra dachser må ofte trimmes og pusses. Hvis hunden har veldig ullpels krever det omfattende pelspleie.

Reklamer

3 kommentarer på “Hundehjørnet: Strihåret dachs

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s