Hundehjørnet: Husky

Sibirsk husky kommer opprinnelig fra Sibir, men fikk sin endelige utforming i Nord-Amerika. Man tror at huskyen nedstammer fra ulv og asiatiske spisshunder. Men dagens huskyer nedstammer fra nordamerikanske hunder og den første rasestandarden daterer seg til 1930. Til Europa kom rasen først i 1950.

Huskyer minner mye om ulv, men er mye mindre. Den er en utpreget brukshund og egner seg spesielt godt som sledehund i kalde strøk. Den tåler både kulde og varme godt. Den er hurtig, arbeidsom og meget utholdende. Den kan også bli en meget snill familiehund. Huskyer er typiske flokkdyr og trives best sammen med andre hunder eller i en aktiv familie. Den er veldig selvstendig, men som familiehund er den snill og sosial og er sjelden aggresiv overfor andre hunder. Men den har mye jaktinstinkt, noe som kan føre til at den løper av gårde etter både dyr og mennesker om den kommer løs.  
Rasen trenger en tydelig leder og store mengder med mosjon for å trives. Den er ikke en utpreget vakthund siden den sjelden viser aggresjon mot fremmede mennesker. Den føler ingen trang til å forsvare hus og folk. Huskyer er vanligvis ganske stille, men de kan hyle opp i opphisselse når det er mat eller tur på gang!

Huskyer har tett polar-pels som består av bløt underull og rette blanke dekkhår. Den kan ha alt fra temmelig kort pels til lang og lodden pels. De krever lite pelsstell og røyter 1-2 ganger i året. Da feller den all ulla…og det kan bli mye hvis du har den inne! De mest attraktive fargene er sort/hvit, grå/hvit og rød/hvit. Mange forbinder huskyer med isblå øyne, men langt fra alle har det. De kan ha både brune og blå, eller et av hvert. Hunden har like godt syn uansett øyefarge.
Huskyer er en sunn og robust hund. Det er lite problemer med sykdommer i forhold til mange andre raser. Kjente lidelser er epilepsi, hudlidelser og øyesykdommer.

Reklamer

8 kommentarer på “Hundehjørnet: Husky

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s