Saras nøkkel

I går kveld ble jeg ferdig med boka «Saras nøkkel» av Tatiana de Rosnay. Og den gjorde virkelig inntrykk. Den er nydelig, gripende, sterk, trist og fin på en gang, og det er en bok jeg absolutt vil anbefale. Den handler om ti år gamle Sara som låser inn sin lillebror i et skap når de blir hentet av det franske politi i 1942. Hun tror de vil være hjemme igjen etter kort tid, men der tar hun feil. De er jøder og blir arrestert.
I 2002 kommer journalisten Julia tilfeldigvis over historien om Sara og finner ut at det er en forbindelse mellom hennes egen familie og Sara. Hun gir ikke opp om å finne Sara og blir opphengt i søken etter henne. Noe som til slutt ødelegger hennes eget ekteskap.

Boka tar for seg en viktig og tragisk hendelse i Europeisk historie. I juli 1942 ble over 13000 jøder arrestert og innesperret på stadium Vèl d`hiv i Paris. Naziokkupantene hadde beordret arrestasjonene og den ble gjennomført av franske politimenn. Franskmennene arresterte også over 4000 barn på eget initiativ, de ble skilt fra sine mødre og levde under umenneskelige forhold før de ble sendt til Auschwitz der de ble gasset ihjel. Dette har vært en så stor skam i fransk historie at det har blitt tiet ihjel. Så denne boka er viktig. Man må ikke glemme hva som har skjedd.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s