Siddhartha Gautama…..

Jeg er i eksamensmodus nå, og vet at man lærer mer av å skrive notater, så siden det er så kjedelig å skrive for seg selv, kan jeg like gjerne skrive her, så kanskje noen andre kan lære litt også….hvis de er interessert!

Buddhismen er stiftet av Siddhartha Gautama og oppstod for 2500 år siden. Det finnes ca 550 millioner buddhister i verden. 20 000 av de i Norge.
Siddhartha ble født som en prins i nord-India ca 500 f.Kr og er mest kjent under hederstitlen Buddha. Hans far hørte en spådom ved hans fødsel om at sønnen ville forlate verden hvis han fikk se fire tegn: en syk, en gammel, et lik og en asket. Derfor ble Siddhartha beskyttet på luksuriøse slott, men da han var 29 år ville gudene vise han de fire tegnene og tok han med ut i verden, og da ble han for første gang konfrontert med verdens lidelse.
I en alder av 35 år satte han seg i dyp meditasjon under et tre og en natt nådde han fram til full innsikt, han så gjenfødsler og hva som var god og dårlig karma. Han fikk innsikt i de fire edle sannheter. Han valgte å formidle sin kunnskap videre til menneskene. Innsikten var ikke en åpenbaring fra noen guddom, men noe han hadde vunnet gjennom dyp meditasjon. Buddha startet å forkynne og fikk disipler, disse ble de første medlemmene av sangha, det buddhistiske munke- og nonnesamfunnet.

De fire edle sannhetene:
-Diagnose: menneskets hovedproblem er lidelse og utilfredshet
-Finne årsak: utilfredshetens årsak er begjær, nytelseslyst og uvitenhet
-Fjerne årsak: utilfredsheten kan fjernes
-Foreskrive midler for å fjerne årsaken: den åttedelte veien –>rett erkjennelse, rett intensjon, rett tale, rett handling, rett yrke, rett anstrengelse, rett oppmerksomhet, rett konsentrasjon

Buddhismen har respekt for alt liv, «du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg».

Dette var en mini mini oppsummering om buddhismen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s